Blog

  • Yazılımınızı herkes (özellikle engelliler ve yaşlılar) sorunsuz olarak kullanabiliyor mu?
  • Siteniz, web erişilebilirlik standartlarına (WCAG) uygun mu?
  • Web erişilebilirliğini sağlamadan tüm yurttaşlara içeriklerinizi eşit olarak sunmadığınızı; bunun hem bir insan hakları ihlali olduğunu hem de size ticari olarak kaybettirdiğini biliyor musunuz?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre, dünya toplam nüfusunun ortalama %15’inin çeşitli düzeylerde engellilikleri olduğu düşünülmektedir. Bunların %2-4’ünün ise işleyişte önemli zorluklarla karşılaşmaktadır. Engelli birçok sebepten bireyler toplum içinde çok fazla görünür olmamasına rağmen, bu durum engelli bireylerin varlığı gerçeğini değiştirmiyor. Özellikle ülkemizde hemen her şey “normal” bireylere göre organize ediliyor ve bu durum engelliler başta olmak üzere çeşitli kısıtları olan bireylerin hayatlarını zorlaştırıyor. Erişilebilirlik Testi / Analizi / Raporu hizmetine geçmeden kısaca erişilebilirlik tanımı üzerinde de duralım. Erişilebilirlik kavramı da bu kısıtların tanımlanması ve ortadan kaldırılması için ortaya çıkmış bir kavram. Teknolojinin ilerlemesiyle erişilebilirlik kavramının dijital alandaki adı, web erişilebilirliği ve dijital erişilebilirlik olmuş durumda.

Webin ve dijital erişilebilirliğin tartışıldığı süreçte (1990’ların sonundan itibaren yoğun olarak) web erişilebilirliği standartları (WCAG) belirlenmiştir ve her yazılımın da bu standartlara uyması beklenmiştir. Web uygulamanızın bu standartlara uygun olup olmadığını, başka bir deyişle erişilebilir olup olmadığını tespit etmek için yapılan çalışmalara Erişilebilirlik Testi / Analizi denir.

Yazılımınız Herkesin (Özellikle Engellilerin) Kullanımına Uygun mu?

Yazılımınızın erişilebilir olması gerek ticari açıdan, gerekse etik açıdan önemlidir. Ticari açıdan önemlidir çünkü nüfusun %15’i de hedef kitlenizdir ve bu hedef kitleye de ulaşmanız gerekir. Etik açıdan önemlidir çünkü bir kurum / firma hiç kimseye herhangi bir ayrıcalık yapmaksınız hizmet vermek zorundadır. Bu konu yakın gelecekte hukuki bir zorunluluk olarak da karşımıza çıkacaktır (ABD’de web erişilebilirliği ile ilgili ciddi cezalar uygulanmaktadır). Yazılımınızı WCAG standartlarına göre geliştirmediyseniz veya bu konuyu ilk defa duyuyorsanız çok çok yüksek ihtimalle yazılımınız erişilebilir değildir. Mevcut sisteminizin erişilebilirlik hatalarını tespit etmek ve bu konuda bir yol haritası çıkarmak için erişilebilirlik testi / analizi yaptırmalısınız.

Melfi Dijital Erişilebilirlik Testi / Analizi / Raporu Hizmeti

Ülkemizde erişilebilirlik testi / analizi hizmeti veren ve bir uygulamayı erişilebilir olarak geliştirebilecek firma yok denecek kadar azdır. Melfi Dijital olarak farklı birçok alanda kaliteden ödün vermeksizin sunmuş olduğumuz hizmetlere ek olarak 2019 yılından itibaren erişilebilirlik alanında hizmet sağlıyoruz. Sağladığımız erişilebilirlik testi / analizi / raporu hizmetimiz iki ana başlık içinde değerlendirilebilir.

  1. Dijital araçlarla yapılan erişilebilirlik testi / analiziBu hizmette güvenilirliği uluslararası düzeyde kabul gören çeşitli test araçlarıyla sistem test edilir.
  2. İnsan Testi / AnaliziGörme, işitme, fiziksel, bilişsel gibi farklı engelliliklere sahip test ekibimiz yapılan testtir.

Her iki analiz sonucunda da erişilebilirlik hataları ve çözüm önermelerini içeren detaylı bir rapor çıktı olarak sunulur. Dijital araçlar bir yazılımın erişilebilirlik hatalarının ortalama %30 – %40’ını tespit edebilmektedir. Bu sebeple daha nitelikli bir test süreci için dijital erişilebilirlik testi ile insan testinin birlikte yapılmasını öneriyoruz. Ayırca Web Erişilebilirliği / Dijital Erişilebilirlik Danışmanlığı hizmetimiz ile farklı engellere farklı düzeylerde sahip kişilerin sitenize erişimine gerçekçi çözümler sunabilirsiniz.

Sisteminizin erişilebilirlik durumunu ortaya koymak ve bu yönde düzenlemeler yaparak erişilebilir bir altyapıya sahip olmak için bizimle iletişime geçiniz.